BÉ D'INTERÉS CULTURAL
tirisiti
casa de tirisiti
EL BETLEM

Què és?

El Betlem de Tirisiti és un retaule de titelles de peu i vareta que data aproximadament de finals del segle XIX.

A Alcoi, com a altres ciutats valencianes, en arribar les festes nadalenques també s’exposaven betlems en barracots de fira, almenys a partir de la dècada de 1870, en plena industrialització de la ciutat. Cal recordar que Alcoi fou la primera ciutat valenciana on va triomfar la revolució industrial. El Betlem de Tirisiti és fill d’eixa època de grans transformacions de la ciutat.
A hores d’ara el Betlem de Tirisiti és propietat del poble d’Alcoi, el seu custodi és l’ajuntament i està representat per la companyia de teatre La Dependent.

SERENO
QUIN
HORA
ES?
EL BETLEM

Reconeixements i guardons

sereno
2002
Declaració de Bé Immaterial d’Interés Cultural
2004
Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural
2007
Premi Nacional de Teatre per a la Infància i la Joventut; ASSITEJ-ESPAÑA
2007
Premi del Turisme d’Alcoi
2011
Guardó Extraordinari d’Escola Valenciana
2016
PREMI Honorífic de la Mostra Internacional de Titelles de la Vall d’Albaida
2019
PREMI AVETID
2020
Premi Honorífic del Festival Petit Teatre
2022
Premi a la Cultura Alacantina ‘Miguel Hernández’ de la Diputació d’Alacant
INTERÉS CULTURAL

2002

Les representacions del Betlem de Tirisiti se celebren a la ciutat d’Alcoi des de fa vora cent cinquanta anys i són quasi úniques d’una llarga tradició mediterrània de xicotets teatres de titelles amb temàtica i elements populars i religiosos. La seua vàlua antropològica afegida la situa entre les més valorades en tot l’Estat Espanyol i un element significatiu del bagatge cultural col·lectiu.

Per tot això, sense comptar l’arrel popular i el factor de centralitat en el Nadal alcoià que és àmpliament conegut, la pervivència d’aquesta representació a la ciutat d’Alcoi és única i la singularitat de representar-se només en aquesta ciutat i sols en temps de Nadal, forma part inseparable de la seua essència, per la qual cosa porta a la necessitat de considerar-ho, més que com un producte artístic de mercat, com una oferta singular de cultura tradicional protegida, fràgil i de risc

tancar popup
Skip to content